Interní konzultant zlepšování procesů

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu eu-dat.cz.
Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci. Nebo použijte poptávkový formulář.
  • Kurz na míru

  • ID akce:
    62309

Popis kurzu na míru Interní konzultant zlepšování procesů

Při zavádění neustálého zlepšování procesů je užitečné vytvořit jádrovou skupinu lidí se specifickou metodickou i praktickou výbavou, a to jak z oblasti zlepšování procesů a kvality, tak i z oblasti týmové práce, kteří by byly iniciátory a koordinátory změn v terénu. Jejich činnost by výrazně ulehčila, urychlila a zefektivnila proces standardizace systému zlepšování procesů a kvality v celé společnosti, a navíc by se mohli stát nositeli postupné soběstačnosti podniku v oblasti vzdělávání, výcviku a poradenství pokud jde o zlepšování procesů a týmovou práci.




CÍLE
Hlavním cílem je připravit skupinu interních konzultantů společnosti pro plnění běžných úkolů v oblasti zabezpečování kvality. Běžnými úkoly se přitom rozumí stanovování a rozpracovávání cílů zlepšování procesů a kvality, iniciace a vedení projektů, prosazování politiky kvality příslušné organizace na různých úrovních řízení.
Každý interní konzultant musí být schopen vést tým pracovníků v konkrétních projektech. Cílem výcviku je proto seznámit účastníky s pojmem "skupinová dynamika", dovést je k pochopení sil, jež ovlivňují individuální chování a výkon skupin a naučit je využívat základní prvky skupinové dynamiky, řídit a rozvíjet týmovou práci v rámci zlepšování procesů a kvality i mimo něj.
Tato skupina lidí musí zřetelně chápat principy moderního zabezpečování kvality, zejména s ohledem na implementaci zlepšování procesů a kvality v rámci své organizace. Musí být schopni úspěšně prezentovat výsledky své činnosti, přesvědčovat pracovníky organizace o přínosech implementace zlepšování procesů a kvality, a zároveň být schopni naučit své spolupracovníky prakticky používat základní nástroje zlepšování procesů.




TÉMATA:
filozofie kvality zaměřená na trvalé a systematické zlepšování procesů a metoda zlepšování procesů
zadání procesu
role vztahů zákazník/dodavatel , nástroje určení zákazníka a dodavatele procesu
afinní diagram a diagram vzájemných vztahů
mapa procesu
zpětné vazby procesu
proměnlivost procesů
nástroje sběru dat
vybrané nástroje řízení procesů
způsobilost procesů
prezentování výsledků a hodnocení projektů zlepšování procesu
využívání formativního vlivu skupin
odlišnosti týmů od jiných sociálních skupin
cíle a normy v týmu
řízení interakčních a komunikačních procesů v týmu
struktura týmu, pozice a role
vedení týmu
řízení rozhodovacích procesů v týmu
řízení spolupráce a soudržnosti v týmu
napětí a problémy v týmu
práce s podskupinami v týmu
fáze vývoje týmu




METODA
Celý výcvikový program je postaven na kombinaci experienciálního poznávání (poznání zážitkem na sobě samém, které je výsledkem hlubokého zapojení každého člena do skupinových procesů a dynamiky ve výcvikové skupině) a klasických metod výuky, s využitím modelových situací, simulačních her, případových studií, výukových filmů a samostudia.
Další charakteristikou je kombinace dvou dimenzí výcviku, a to zvládnutí základních, tzv. "tvrdých" nástrojů řízení kvality, a vybraných sociálně psychologických dovedností, které jsou rozhodující pro efektivní ovlivňování lidí a optimalizaci týmové práce v organizaci. Pro tento účel jsou účastníci rozděleni do dvou výcvikových skupin, které program absolvují paralelně dle následujícího schématu:

Po ukončení druhého výcvikového modulu zahájí účastníci týmové řešení vlastních cvičných projektů z reálné praxe organizace.
Výcvik interních konzultantů končí jednodenním supervizním seminářem, jehož náplní je "obhajoba" písemných zpráv o provedených cvičných projektech včetně vyhodnocení úrovně týmové práce při jejich řešení. Po úspěšném absolvování tohoto semináře absolventi obdrží certifikáty.
Účastníci kurzu obdrží i studijní materiál (příručku), kde je stručně a přehledně zpracována daná problematika, a který jim v praxi poslouží jako praktický návod při výběru odpovídajících nástrojů zlepšování procesů a vedení týmů s ohledem na konkrétní situační kontexty.




DÉLKA KURZU: 3 X 3 DNY + 1 DEN (SUPERVIZE)




MAXIMÁLNÍ POČET ÚČASTNÍKŮ: 16