Správce počítačové sítě

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu eu-dat.cz.
Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci. Nebo použijte poptávkový formulář.
  • Kurz na míru

  • ID akce:
    86256

Popis kurzu na míru Správce počítačové sítě

Určeno pro: Všechny, kteří se chtějí naučit pracovat v různých operačních systémech a chtějí svoje znalosti uplatnit jako správcové sítí. Vhodným vstupním předpokladem je znalost základů angličtiny, Windows, Office(Word, Excel).

Náplň kurzu:
Úvod - úloha a pozice správce počítačové sítě ve firmě
Technologie počítačových sítí - LAN, WAN, MAN, souborový a aplikační server, operační systém, klient, topologie, protokoly, přenosová média, Internet/Intranet, atd. Normalizace počítačových sítí - nejdůležitější standardy ISO, ANSI, IEEE, ITU (CCIT) a IMTF. Referenční model ISO/OSI a TCP/IP. Technologie Ethernet, Fast Ethernet, Token Ring, ATM, FDDI, Gigabit Ethernet a 10GbE. Protokoly TCP/IP a IPX/SPX.
Základní komponenty - Repeater, hub, switch, bridge, router a gateway. HW serveru a pracovní stanice (CPU, sběrnice, RAM, cache, řadiče a disky - EIDE, Fast SCSI-2. Strukturované kabelážní systémy. Záložní zdroje (UPS). Management počítačových sítí na bázi SNMP a RMON. Příklad komplexní sítě založené na prvcích Cisco. Návrh firemní počítačové sítě a její optimalizace.
Operační systémy - základy DOS, Windows, Win 95/98/2000 a Win NT Workstation 4.x. Specializované síťové OS - Novell NetWare 6, Win 2000 Server a Linux. Zabezpečení počítačových sítí, třídy bezpečnosti C2 a E2
Novell NetWare 6 - Přehled možností síťového OS NW 6 a nadstavbových aplikací - Novell eDirectory, souborové a tiskové služby (NDPS); práva k NDS a souborům/adresářům, atributy souborového systému; komprimace a subalokace. SLP, PKI/NICI. Instalace a konfigurace klienta serveru Novell NetWare , základy administrace NW 6, práce na konsole serveru. Koncepce zálohování dat na streamer. Integrace s prostředím UNIX a IBM, vazba na Internet
Windows 2000 - Seznámení se systémem, architektura, rozdíly mezi Windows 2000 server a workstation, základní administrativní úkony (správa uživatelů, správa disků, ...) základy síťového provozu (síťové technologie, protokoly) se zaměření na IP (veřejné a neveřejné IP adresy, masky, sítě a podsítě) zprovoznění sítě ve Windows 2000 (sdílení disků, sdílení tiskáren, přístupová práva). Pokročilá správa systému (více disků, přidávání zařízení, ... ), Windows 2000 a Internet (Web Server, FTP server, dial-in, dial-out, nadstavbové produkty, ...).
LINUX * Seznámení se systémem, architektura, instalace, základní administrativní úkony (správa uživatelů, správa disků, ...), základy síťového provozu (síťové technologie, protokoly) se zaměření na IP (veřejné a neveřejné IP adresy, masky, sítě a podsítě), Linux a Internet (Web Server, Mail server, FTP server, telnet, ssh, základní nadstavbové produkty, ...), bezpečnost a nastavení přístupových práv, zprovoznění sítě v Linuxu (síť NTFS, Windows, Novell).
Praktické cvičení pod vedením lektora

Rozsah: 20 dnů, resp. 130 vyučovacích hodin.