Zvláštní odborná způsobilost

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu eu-dat.cz.
Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci. Nebo použijte poptávkový formulář.
  • Kurz na míru

  • ID akce:
    93583

Popis kurzu na míru Zvláštní odborná způsobilost

Zvláštní odborná způsobilost je, v souladu se zněním zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů (dále jen zákon o úřednících), souhrnem znalostí a dovedností potřebných pro výkon vybrané správní činnosti stanovené vyhláškou Ministerstva vnitra ČR č. 512/2002 Sb., o zvláštní odborné způsobilosti úředníků územních samosprávných celků (dále jen vyhláška o zvláštní odborné způsobilosti).

Zvláštní odborná způsobilost se skládá z obecné části (znalost základů veřejné správy, obecných principů organizace a činnosti veřejné správy, znalost právní úpravy obecního zřízení, krajského zřízení, zákona o hlavním městě Praze, zákona o správním řízení a schopnost aplikace těchto znalostí) a zvláštní části (znalost právních předpisů upravujících působnost orgánů územních správních úřadů v rozsahu příslušné správní činnosti a schopnost jejich aplikace). Ověření zvláštní odborné způsobilosti se provádí zkouškou před komisí, kterou jmenuje Institut.

Ověření zvláštní odborné způsobilosti se vztahuje i na vedoucího úředníka, který řídí úředníky vykonávající správní činnosti stanovené prováděcím právním předpisem (vyhláška o zvláštní odborné způsobilosti). Vedoucí úředník prokazuje ověření zvláštní odborné způsobilosti z obecné části a ze zvláštní části alespoň pro jednu ze správních činností, vykonávaných jím řízenými úředníky, určenou vedoucím úřadu.

Vedoucí úřadu je povinen prokázat zvláštní odbornou způsobilost jen z obecné části.

Po nabytí účinnosti zákona o úřednících se v oblasti vzdělávání úředníků nově objevuje uznání rovnocennosti vzdělání.

Úředník, vedoucí úředník nebo vedoucí úřadu, který získal vzdělání v bakalářských nebo magisterských studijních programech stanovených v příloze č. 2 a 3 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 511/2002 Sb., o uznání rovnocennosti vzdělání úředníků územních samosprávných celků (dále jen vyhláška o uznání rovnocennosti vzdělání), nemá povinnost prokázat zvláštní odbornou způsobilost.

Úředník, který získal vzdělání v jiném studijním programu, v jiném studijním oboru nebo vzdělávacím kurzu, než který je uveden v přílohách prováděcího právního předpisu a jehož obsah a rozsah je rovnocenný s příslušným vzdělávacím programem pro prohlubování kvalifikace úředníků, může požádat odbor přípravy pracovníků ve veřejné správě Ministerstva vnitra o uznání rovnocennosti vzdělání. Na základě této žádosti vydá Ministerstvo vnitra osvědčení o uznání rovnocennosti vzdělání nebo jeho části.

Úředníkům, kteří absolvovali přípravu a ověření zvláštní odborné způsobilosti zkouškou pro výkon správní činnosti při řízení o dávkách a službách sociální péče v období do 1. 4. 2000, lze uznat tuto přípravu a ověření i pro výkon správní činnosti při sociálně právní ochraně dětí, protože do nabytí účinnosti zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí (do 1. 4. 2000) a vymezení nové správní činnosti byla sociálně právní ochrana dětí součástí přípravy a ověření zvláštní odborné způsobilosti pro výkon správní činnosti při řízení o dávkách a službách sociální péče.