Rozvoj a ověřování čtenářské gramotnosti na SŠ, SOU a VOŠ

kurz

Základní info

Ideou semináře se teze, že žáci si lépe osvojují a rozvíjejí čtenářské dovednosti při práci s texty, které jsou jim nějakým způsobem blízké.
Seminář zaměřený na získání praktických dovedností v oblasti vývoje nástrojů k rozvíjení a ověřování čtenářských dovedností žáků středních a vyšších odborných škol. Účastníci semináře se naučí tvořit některé typy úloh ověřujících jednotlivé dovednosti, kterými je tvořena čtenářská gramotnost obecně (budou např. vytvářet úlohy na porozumění textu i jeho částem, nalezení informace v textu, určení či odvození významu slov i větších celků v daném kontextu, využití jednoho textu v jiném textu, interpretace různých druhů textu, interdisciplinární vztahy apod.). Předmětem práce v semináři bude rovněž analýza běžných konstrukčních vad úloh.
Obsah semináře koncipovaného na 8 vyučovacích hodin vychází z práce s autentickými texty využitelnými pro práci s žáky všech ročníků SOŠ, SOU a VOŠ. Těžiště semináře spočívá v oblasti osvojování základních dovedností pedagogů při tvorbě úloh v souladu s testologickými zásadami vývoje evaluačních nástrojů. Základním předmětem práce účastníků semináře budou různé oborové texty a možnosti jejich využití pro rozvoj čtenářských dovedností. Zvláštní pozornost bude věnována specifickým rysům práce s nesouvislými texty z hlediska rozvoje čtenářských dovedností. Účastníci semináře se zdokonalí v dovednostech, jak ověřovat výsledky vzdělávání v oblasti čtenářských dovedností prostřednictvím testových úloh na specificky zaměřených textech. Přestože je seminář primárně určen pro vyučující českého jazyka a literatury v odborném školství, může přinést inspiraci i gymnaziálním učitelům.
Obsah – témata:
a) Základní principy tvorby úloh – 3 hodiny
c) Analýza typických a běžných konstrukčních vad úloh ověřujících čtenářské dovednosti žáků (práce s autentickými příklady úloh) – 1 hodina
d) Praktická cvičení - řízená tvorba úloh k ověření vybraných čtenářských dovedností (pro specifické skupiny textů samostatný blok) – 4 hodiny
Oborové zaměření výchozích textů, s nimiž budou účastníci pracovat:
- texty s technickou tematikou (strojírenství, stavebnictví, elektro, doprava)
- texty s tematikou informatiky a počítačových her
- specificky zaměřené umělecké texty (odbornost v umělecké literatuře)
- nesouvislé texty (tabulky, grafy, schémata, obrazy, mapy)
Rozvíjené dovednosti:
- porozumění textu i jeho částem
- nalezení informací v textu
- textová návaznost
- rozeznání vypravěče, autora, postav
- určení či odvození významu slov i větších celků v daném kontextu
- rozeznání vyjádření faktu a domněnky
- porovnání informací v různých typech textů
- interpretace textu
- využití mezipředmětových vazeb
Účastníci semináře dostanou výchozí metodický materiál a rovněž soubor připravených úloh, které budou moci podle vlastního uvážení využít při výuce.

Rozvoj a ověřování čtenářské gramotnosti na SŠ, SOU a VOŠ

Vybraný termín:

 Plzeňský kraj Upřesnující informace k termínu

Cena
790 Kč + 0% DPH

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.