ARCHITEKTURA EVROPSKÝCH MĚST II. - dějiny architektury prohlídkou měst

Základní info

Přednáškový cyklus II. o architektuře evropských měst (a New Yorku...)
Jedinečný kurz = zaručený zážitek i poučení pro každého posluchače! 6 x

Oslovili jsme doc. Ing. arch. Radomíru Sedlákovou, CSc., která se těší největší přízni posluchačů svým přednesem a přístupem k přednáškám, excelentními znalostmi a zkušenostmi i svým enthusiasmem. Lektorka dovede posluchače upoutat a zprostředkovat jim nejvšedním způsobem nové poznatky a zážitky při poznávání historie, krás umění a architektury. Společně jsme pro vás připravili cyklus přednášek o vybraných evropských městech s obdivuhodnou architekturou a jako přídavek New York.  Komentovaný výklad, přednášky a diskuse doplněné bohatým obrazovým doprovodem, 6 středečních večerů.
  doc. Sedláková - lektorka

Doc. Ing. arch. Radomíra Sedláková, CSc.
VŠ pedagog (ČVUT stavební fakulta, obor architektura, VŠ v Bratislavě, Liberci, Plzni), vědecká pracovnice a kurátorka Národní galerie (Veletržní palác), lektorka a publicistka odborných knih a článků o architektuře Vám nabízí svůj sen - seznamovat se s dějinami architektury ne po jednotlivých stylech a stoletích, ale po městech.  Protože člověk se vždy pohybuje městem, kde se mu to míchá pěkně dohromady.

Cyklus přednášek věnovaný městům Petrohrad, Berlín, Paříž, Barcelona, Benátky, Řím měl veliký úspěch a proto jsme připravili další pokračování na jaro 2015:

Vídeň
4.3.

Sídelní město Habsburků, hlavní město rakouské říše. Město dostatečně často navštěvované, a přitom jen málo známé. Původně římský vojenský tábor střežící hlavní město provincie, později gotické město, jež vzhledem ke své poloze dlouho muselo být v sevření hradeb. Vykvetlo v době baroka, kdy mohlo opustit hradby a další veliký rozkvět znamenala 2. polovina 19. století, kdy hradby byly konečně strženy. Město se stalo příkladem rozvážného urbanistického budování.  I jeho architektura, stejně tak měšťanská jako imperiální, přispívá k tomu, že má pověst nejpříjemnější města v Evropě.

Drážďany
18.3.

Sídlení město rodu Wettinů, rozložené na obou březích Labe. Město poutající především barokní architekturou velkolepých paláců, rozsáhlým komplexem zámku a promenádou nad Labem. Pravý břeh má zachovánu barokní  charakteristickou urbanistickou strukturu s dochovanou atmosférou 19. a první poloviny 20. století. Ojedinělá je jeho poválečná obnova i obnova probíhající od roku 1990, kdy se městu vrací původní charakter.

Madrid
1.4.

Jedno z nejmladších historických hlavních měst Evropy. Původně nevelké kastilské město Magerit bylo hlavním městem Španělska vyhlášeno teprve roku 1561. Až do minulého století se pravidelně přestavoval, proto z jeho historického jádra zůstalo jen málo - Velké náměstí a živé centrum kolem Náměstí Slunce. Je to především město 20. století, v němž jsou uchovány zbytky starších staveb, ale které především láká svými velkorysými náměstími a parky.

Praha
15.4.

Město dochované jako živoucí učebnice architektury, jedno z mála měst ve středu Evropy, které nebylo poničeno 2. světovou válkou a díky tomu si dochovalo svůj ojedinělý charakter. První uliční strukturu dala doba románská, dnes, kromě kostelů skrytá v podzemí, pak domy na gotických parcelách   byly postupně upravovány a přestavovány, někde nahrazovány stavbami renesančními, další přestavba přišla v době barokní, doplněná v prvních předměstích stavbami klasicistními. Dodnes je čitelná struktura původního rostlého města, nového města plánovitě založeného ve 14. století, jasný je původní hradební okruh. Kolem toho se rozvíjela bohatá výstavba samostatných měst, později předměstí, dnes klasických čtvrtí 19. století. To vše je dnes obkrouženo prstencem zástavby století minulého. 

Londýn
29.4.

Město s původním římským založením, ovšem mnohokrát proměněné. Jeho urbanistická struktura ukazuje spíš na řadu až postupně spojených sídel, natažených nejen podél řeky, ale i široko do kraje. Ne vždy pochopitelné uspořádání je mimo jiné výsledkem jinde ne obvyklých developerských aktivit šlechty, jež zužitkovávala své původní volné pozemky. Město, kde z doby gotické zůstaly jen ojedinělé stavby a půdorys centrální části (pokud něco takového v Londýně je), na němž ovšem jsou především paláce barokní spolu s ojedinělým souborem barokních kostelů. A na němž se město přestavuje dodneška. Přitom se spoustou zeleně a převládající nízkopodlažní zástavbou.

New York
13.5.

Když architekt Rem Koolhaass nazval svou knihu Třeštící New York, přesně vystihl charakter tohoto ojedinělého města. Původně nizozemská osada Nový Amsterdam, od roku 1644 Nový York, živý přístav a prudce expandující město. Od chvíle, kdy v 19. století byla ustavena jeho pravoúhlá bloková struktura, stala se nepřekročitelným zákonem. Od konce 19. století pak vedla k prudkému růstu do výšky, který trvá dodnes. V architektuře města se snoubí bohaté vily 19. století s dochovanou řadovou zástavbou téměř maloměstskou a s výškovými stavbami, na nichž lze dobře sledovat proměny americké architektury od historizujících tendencí až k oslnivým subtilním věžím současnosti.

TERMÍNY
3. března - 13. května 2015, 2 hodinová přednáška 1 x za 14 dní, vždy ve středu od 17,45 do 19,15 hod.

CENA
2.500,- Kč (resp. 3.025,- Kč vč. DPH 21%)

MÍSTO KONÁNÍ
Karlovo nám. 3, Praha 2, (ev. Na Pankráci 30, Praha 4)

POŘADATEL - INFORMACE
AHA PR Agency, s.r.o., tel. 241 442 070, 241 442 152, 734 484 549,
e-mail: aha@agentura-aha.cz

ARCHITEKTURA EVROPSKÝCH MĚST II. - dějiny architektury prohlídkou měst

Vybraný termín:

 Praha

Cena

Termíny kurzu

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je šest a tři ? Součet zapište číslicemi.