Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální.

Zdravotní pojištění 2021 - změny a situace řešené zaměstnavatelem v době krize

seminář

Základní info

Změny ve zdravotním pojištění v průběhu roku 2020 a k 1.1.2021. Změny v související právní úpravě s dopady do placení zdravotního pojištění zaměstnavateli, samoplátci včetně plateb pojistného státem. Aktuality s ohledem na vývoj legislativy. Postupy zaměstnavatele v návaznosti na přijaté změny. Příklady k jednotlivým tematickým oblastem.

Program školení:

  • Dopady pandemie do postupů zaměstnavatele ve zdravotním pojištění, na co všechno si dát obzvláštní pozor, které situace může zaměstnavatel řešit? Změny ve zdravotním pojištění a v souvisejících právních předpisech v průběhu roku 2020 a k 1. 1. 2021. Důsledky novely č. 134/2020 Sb. Dvojí (a razantní) zvýšení plateb za „státní pojištěnce“ s dopady do placení pojistného zaměstnavatelem.
  • Kdy zaměstnavatel plní/neplní ve zdravotním pojištění zákonné povinnosti za své zaměstnance? Kdo je ve zdravotním pojištění zaměstnancem? Kdy vzniká ve zdravotním pojištění zaměstnání s povinnostmi zaměstnavatele? Výjimky, kdy se zdravotní pojištění neplatí – příjmy nepodléhající odvodu pojistného. Oznamovací povinnost zaměstnavatele – jaké podmínky platí při přihlašování a odhlašování zaměstnanců?
  • Minimální vyměřovací základ. Nižší příjmy zaměstnanců v důsledku pandemie, dopočty a doplatky do zákonného minima. Souběžné příjmy. Výkon funkce. Příjmy po skončení zaměstnání – odměny, konkurenční doložka. Souběh zaměstnání a výkonu samostatné výdělečné činnosti (i při odpuštění záloh pro OSVČ).
  • Nařízená karanténa a postupy zaměstnavatele ve zdravotním pojištění – vliv na snížení minimálního vyměřovacího základu zaměstnance. Překážky v práci na straně zaměstnance – nemoc, ošetřování dítěte nebo člena domácnosti, otcovská. Překážky v práci na straně zaměstnavatele v návaznosti na zákoník práce s dopady do zdravotního pojištění.
  • Dohoda o neplaceném volnu a navazující postupy ve zdravotním pojištění.
    Nekolidující zaměstnání v souvislostech zdravotního pojištění, role evidence zaměstnance na Úřadě práce. 
    Problémy při placení pojistného. Kdy zdravotní pojišťovna u zaměstnavatele penále nevymáhá? Splátky. Kdy a jak žádat o prominutí penále – je nutno vyměřené penále předem uhradit? Jaké podmínky musejí být splněny, aby mohla zdravotní pojišťovna vyjít žadateli vstříc?   
  • Skončení pracovního poměru a přečerpaná dovolená. Platné i neplatné rozvázání pracovního poměru. Ochranná lhůta.
  • Zaměstnávání osob ze zahraničí, pendleři. Brexit.
  • Postupy OSVČ ve zdravotním pojištění. Odpuštění záloh. Kdy OSVČ není povinna platit zálohy, zúčtování roku 2020, vliv karantény.
  • Postupy u dohod – základní zásady, přihlašování a odhlašování zaměstnanců, řešení minima, sčítání příjmů, souběh s pracovní smlouvou.
  • Účastníci obdrží pracovní materiál, možnost individuálních konzultací po skončení semináře

Zdravotní pojištění 2021 - změny a situace řešené zaměstnavatelem v době krize

Vybraný termín:

19.11.2020  Praha
09:00 – 14:00 hod.

Cena

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.