Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální.

Zaměstnavatel a odbory – jak na to z pohledu zaměstnavatele

kurz

Základní info

Obsah semináře:
  • Kolektivní vyjednávání z pohledu pracovního práva a vyjednávacích metod pro zaměstnavatele
  • Jak zvládnout kolektivní vyjednávání ze strany zaměstnavatelů
  • Jak zvládnout komunikaci s odborovou organizací – zaměstnavatele a odborová organizace
  • Zhodnocení kolektivního vyjednávání – kolektivních smluv v roce 2019 s výhledem do roku 2020
Kolektivní vyjednávání
Vznik, historický vývoj kolektivního vyjednávání v ČR a zahraničí. Procesní pravidla kolektivního vyjednávání. Strategie a taktika kolektivního vyjednávání (příprava, otázky – naslouchání, zapojení třetí strany, pojmenování problémů, pravidla postupného ústupu, nic nedávat zadarmo, kontrola emocí, prostředí, pauza, projev – mluvit k věci, nezbytné mlčení). Právní předpisy upravující kolektivní vyjednávání v České republice (zákoník práce a jednotlivá jeho ustanovení související s kolektivním vyjednáváním, zákon o kolektivním vyjednávání). Postavení kolektivních smluv a jejich praktického obsahu srovnání roku 2019/2020, nejčastější chyby zaměstnavatelů při kolektivním vyjednávání.
Kolektivní smlouvy
Pojem a druhy kolektivních smluv (vyšší kolektivní smlouvy – pravidla, rozšiřování na další podnikatele, podnikové kolektivní smlouvy, jeden zaměstnavatel a více kolektivních smluv). Účastníci kolektivních smluv (odborové profesní svazy, podnikové odborové organizace, regionální odborové organizace, zaměstnavatelské svazy, podnikatelé). Obsah kolektivních smluv (zákonný obsah kolektivní smlouvy, smluvní ujednání v kolektivních smlouvách, co lze sjednat pouze v kolektivní smlouvě). Uzavírání kolektivních smluv, jejich forma, platnost, závaznost a účinnost. Uložení kolektivních smluv a seznámení s jejich obsahem. Formy pracovního boje (stávka a výluka). Spory vzniklé z kolektivního vyjednávání, role zprostředkovatele a rozhodce při uzavírání kolektivních smluv.
Zaměstnavatel a odborová organizace – podrobný rozbor jednotlivých ustanovení zákoníku práce s tím souvisejících
Postavení odborové organizace u zaměstnavatele. Rozhodovací právo odborů. Problematika práva na informace a projednání ve vztahu k odborové organizaci. Skončení pracovního poměru a práva odborů. Uvolňování odborových funkcionářů a případná refundace.
Působení rad zaměstnanců u zaměstnavatelů
Pojmové vymezení zaměstnaneckých rad. Praktické informace s tím související/srovnání s činností odborů u zaměstnavatele.

Zaměstnavatel a odbory – jak na to z pohledu zaměstnavatele

Vybraný termín:

20.5.2021  Jihomoravský kraj Upřesnující informace k termínu

Cena

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.