Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální. Podobné kurzy naleznete zde.

Manažer v sociálních službách – 2.1. Lidská práva

Základní info

Etika

Číslo projektu: Moderní vzdělávání / Moderne Ausbildung (MOPOV) 2017-1-CZ01-KA202-035472
erasmus loga

Modul Lidská práva je osmihodinovým modulem, s polovinou (4h) studijní doby pokrytou prezenční částí a polovinou ve formě e-learningu. Modul poskytuje základní orientaci v tématu Lidská práva v kontextu poskytování sociálních služeb.

První kapitola s názvem Vymezení sociální práce: dle programového prohlášení a etických kodexů pracuje s pojmy jako lidská důstojnost nebo lidská práva v souvislosti s Všeobecnou deklarací lidských práv, zabývá se trojím mandátem, kterým je sociální práce vázána vůči společnosti, zaměstnavateli a příjemcům pomoci. Celá kapitola je zpracována pomocí nástroje Moodle, kdy propojuje textové a obraové materiály s vloženými odkazy mimo prostředí kurzu, prohlubujícími probírané téma.

Kapitola Sociální práce jako lidskoprávní profese propojuje mezinárodní sociálně pracovní instituce s definováním sociální práce jako profese, popisuje úkol sociální práce v mantinelech zákonných podmínek a nastavuje cíle sociální práce v lidskoprávní rovině.

V kapitole nazvané Lidskoprávní princip lidská důstojnost se účastník zabývá konkrétními právy, která je třeba respektovat a brát v potaz. Tato kapitola také studuje Kantovu myšlenku, týkající se zákazu degradovat člověka na pouhý instrument našeho zacházení. Součástí této kapitoly je dodatečný odkaz na Listinu základních lidských práv a svobod, zmíněnou v rámci tématu.

Následuje kapitola Co jsou „to ta“ lidská práva. Kapitola, kde se dozvíme, že jsou lidská práva nedílná, zjistíme, jak úzce propojená je profese sociální práce s dodržováním lidských práv nebo co je to tzv. antidiskriminační jádro. K této kapitole je připojen soubor s plným zněním Etického kodexu sociálního pracovníka České republiky k prostudování.

Kapitola Lidskoprávní měřítka utváření života NEVYLÉČITELNĚ NEMOCNÝCH A UMÍRAJÍCÍCH už je kapitolou prezenční a zabývá se například pohledy na právo na sebeurčení a autonomii pacienta,. Chartou práv umírajících nebo faktory ohrožujícími základní lidská práva. Soubor pdf s prezentací k tomuto tématu je možné prostudovat.

Pokračujeme kapitolou Lidská práva osob s postižením. Inovační potenciál Úmluvy o právech osob s postižením. V této části hovoříme o nových přístupech k lidem s postižením, o odklonu od politického přístupu zdůrazňujícího neschopnost pacientů k přístupu, kde postižení je součást lidského života a lidského soužití. V tématu hovoříme o kritice diskriminačních a vylučujících společenských postojů a struktur. Soubor pdf s prezentací k tomuto tématu je i zde možné prostudovat.

V kapitole Lidskoprávní princip spravedlnost hovoříme o respektu k hodnotě a důstojnosti všech lidí a na právech, která z toho vyplývají. Soubor pdf s prezentací k tomuto tématu je i zde možné prostudovat, po prostudování vedle potvrdit, že ke studiu došlo.

Poslední výkladovou kapitolou je Lidskoprávní princip solidarita, která se zabývá étosem sociální práce, kterým je zmíněná solidarita s trpícími nahlížena jako základní motiv jednání a základní etický postoj. Aktéři sociální práce pracují společně na aktivním odporu proti lidsky nedůstojným životním podmínkám svých klientů a na zajišťování jejich důstojnosti. Kapitola je rovněž prezenční s možností stažení použitého prezentačního materiálu.

Poslední částí je Závěrečný test. V tomto testu si účastník ověří nabyté znalosti modulu. Test může libovolně opakovat.

Co vám tento modul přinese:

  • získáte nebo prohloubíte si znalosti týkající se poskytování sociální služby v souvislosti s lidskými právy
  • vyzkoušíte si moderní nástroje podporovaného e-learningu
  • získáte nové náhledy na lidská práva a ty, jichž se toto téma nejvíce týká
  • po získání akreditace bfz můžete pokračovat v prezenční části kurzu, a získat tak certifikát pro absolvování celého modulu. Podklady pro prezenční výuku jsou také součástí modulu.

Délka studia:

  • předpokládaná délka podporovaného samostudia činí 4 hodiny. V celkové časové dotaci není zahrnuto absolvování závěrečného testu a zpětná vazba formou webinářů apod. Modul Lidská práva bude zpřístupněn po dobu jednoho měsíce.

Forma studia:

Kurz je určený:

  • vedoucím pracovníkům poskytovatelů sociálních služeb
  • sociálním pracovníkům, kteří si chtějí zvýšit kvalifikaci
  • zájemcům o nové postupy vzdělávání

Vstupní předpoklady:

  • před zahájením kurzu obdržíte přístup do LMS a povinný vstupní evaluační dotazník
  • předpokládané vzdělání: ukončené středoškolské studium nebo vyšší

Způsob zakončení studia:

  • závěrečný test
  • povinný výstupní evaluační dotazník, v němž se anonymně vyjádříte k novým formám vzdělávání i jeho podpoře ze strany bfz

Pojďte se s námi podílet na unikátním projektu Erasmus+ a prohlubte si své manažerské vědomosti v oblasti řízení sociálních služeb!

erasmus loga

Manažer v sociálních službách – 2.1. Lidská práva

Vybraný termín:

 Praha

Cena
0 Kč + 0% DPH

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je šest a pět ? Součet zapište číslicemi.