Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální. Podobné kurzy naleznete zde.

Manažer v sociálních službách – 2.2. Etika

Základní info

Etika

Číslo projektu: Moderní vzdělávání / Moderne Ausbildung (MOPOV) 2017-1-CZ01-KA202-035472
erasmus loga

Modul Etika je osmihodinovým modulem, s polovinou (4h) studijní doby pokrytou prezenční částí a polovinou ve formě e-learningu. Modul poskytuje základní orientaci v tématu Etika v kontextu poskytování sociálních služeb.

První kapitola se jmenuje Vymezení sociální práce dle etických kodexů. Výchozí aspekty pro etiku a mravní kompetenci. Probíráme zde základní myšlenky sociální práce, řešíme,jaké role ve společnosti sociální práce přebírá a jak velkou součástí praxe sociální práce etické vědomí je. První kapitola je ve formě e-learningu vytvořená v nástroji Moodle a jako taková nabízí textové části propjené částmi obrazovými, se schématy a živými odkazy na online materiály.

Kapitola Profesní etika a etika sociální práce se zabývá profesionálním jednáním v praxi sociálního pracovníka, moralitou a étosem určitého povolání. I tato kapitola je vytvořena ve formě e-learningu v nástroji Moodle a jako taková nabízí textové části propjené částmi obrazovými, se schématy a živými odkazy na online materiály. Součástí kapitoly jsou i procvičovací otázky a variantami odpovědí a zpětnou vazbou účastníkovi.

V kapitole nazvané Metodika a kompetence etické reflexe se účastník dozvídá o tom, že a proč profese sociální práce přijímá svůj podíl na zodpovědnosti, že bude vystupovat proti všem porušováním lidských práv a tato porušování odstraňovat. Zjišťujeme, jaký je etický rámec této profese, dozvíme se, jaký profesní etika používá metodický trojkrok. I tato kapitola je vytvořena v nástroji Moodle se všemi možnostmi a náležitostmi k tomu se pojícími.

Poslední e-learningovou kapitolou tohoto modulu je kapitola Etický princip lidská důstojnost. Kapitola, kde se dozvíme, že základním nárokem každého člověka, zdravého i ne úplně zdravého je respekt, úcta a uznání. K této kapitole jsou přidruženy několikery doplňující materiály včetně Charty práv umírajících nebo dokument, pojednávající o nároku lidí s postižením na opatření, která mají zajistit jejich samostatnost, sociální a profesní začlenění a účast na životě společnosti.

Kapitola Vztah etiky a práva už je kapitolou prezenční a zabývá se například vztahy spravedlnosti a práva, které ji má vymáhat. Dozvíme se, o čem hovoří tzv. Radbruchova teze nebo co řeší tzv. etika práva. Soubor pdf s prezentací k tomuto tématu je možné si prostudovat.

Pokračujeme kapitolou Etické aspekty utváření života nevyléčitelně nemocných a umírajících. Kapitola je založena na principu nedotknutelnosti lidské důstojnosti ve všech obdobích života, zaobírá se pojmem a obsahem paliativní péče, probereme i téma „pravda u nemocničního lůžka“. Soubor pdf s prezentací k tomuto tématu je i zde možné prostudovat.

Téma Etický princip i postojový vzorec spravedlnost probíráme v následující kapitole. Sociální pracovníci přebírají závazek podporovat sociální spravedlnost s ohledem na společnost i na lidi. Kapitola se dotýká i rovného zacházení, uspokojování základních životních potřeb: Soubor pdf s prezentací k tomuto tématu je i zde možné prostudovat, po prostudování vedle potvrdit, že ke studiu došlo.

Poslední výkladovou kapitolou je Etický princip i postojový vzorec solidarita. Jedním z étosů sociální práce je solidarita s trpícími. Člověk v nouzi potebuje bezpodmínečné přijetí. Kapitola je rovněž prezenční s možností stažení použitého prezentačního materiálu.

Poslední částí je Závěrečný test. V tomto testu si účastník ověří nabyté znalosti modulu. Test může libovolně opakovat.

Co vám tento modul přinese:

  • získáte nebo prohloubíte si znalosti týkající se poskytování sociální služby v souvislosti s etickými pravidly, normami a předpoklady
  • vyzkoušíte si moderní nástroje podporovaného e-learningu
  • získáte nové náhledy na etické principy zapracované do základů sociální práce a na ty, jichž se toto téma nejvíce týká

Délka studia:

  • předpokládaná délka podporovaného samostudia činí 4 hodiny
    (V celkové časové dotaci není zahrnuto absolvování závěrečného testu a zpětná vazba formou webinářů apod.) Modul Etika bude zpřístupněn po dobu jednoho měsíce.

Forma studia:

  • e-learning s podporou koordinátora vašeho samostudia, zpětnou vazbou ve virtuální učebně (interaktivní webinář) a technickou podporou

Způsob zakončení studia:

  • závěrečný test
    evaluační průzkum, v němž se vyjádříte anonymně k novým formám podporovaného samostudia

Kurz je určený:

  • vedoucím pracovníkům poskytovatelů sociálních služeb
  • sociálním pracovníkům, kteří si chtějí zvýšit kvalifikaci
  • zájemcům o nové postupy vzdělávání

Vstupní předpoklady:

  • před zahájením kurzu obdržíte přístup do LMS a vstupní evaluační dotazník
  • předpokládané vzdělání: ukončené středoškolské studium nebo vyšší

Pojďte se s námi podílet na unikátním projektu Erasmus+ a prohlubte si své manažerské vědomosti v oblasti řízení sociálních služeb!

erasmus loga

Manažer v sociálních službách – 2.2. Etika

Vybraný termín:

 Praha

Cena
0 Kč + 0% DPH

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je osm a deset ? Součet zapište číslicemi.