Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální. Podobné kurzy naleznete zde.

Ucelený základ facilitace - 3 dny, AKREDITOVANÝ

Kurzem Vás provede Ing. Lukáš Kučera

Ve vzdělávací společnosti Edutica školím Akademii facilitace. Mojí specialitou je zážitkové vzdělávání, facilitace, komunikace, oceňující ptaní, práce…

Základní info

Chcete umět vést skupinové diskuse tak, aby byly efektivní, držely se tématu a směřovaly k užitečným výstupům? Absolvujte třídenní kurz Ucelený základ facilitace, staňte se facilitátorem a zefektivněte jednání sobě i ostatním.

Akreditace MPSV a MŠMT 

Kurz je akreditovaný Ministerstvem práce a sociálních věcí pod číslem akreditace A2019/1306-VP.
Kurz je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy pod číslem akreditace MSMT- 21523/2020-7-478.

Co je facilitace?

Facilitace je umění přípravy a vedení průběhu schůzek, jednání a diskusí. Je to přístup, který setkání urychlí, směřuje efektivně k cíli a užitečným výstupům. Facilitaci lze použít pro malé schůzky, velké porady i setkání se stovkami účastníků.

Hlavní roli hraje facilitátor, který umí před setkáním navrhnout a připravit jeho program a průběh. Samotným setkáním pak účastníky aktivně provádí. K úspěšnému použití nástrojů facilitace nemusíte být v roli formálního vedoucího. Při znalosti principů facilitace můžete podpořit efektivní průběh jednání i z role účastníka.

Facilitace obsahuje velké množství technik, které pomáhají rozproudit diskusi, nebo ji naopak zklidnit. Pomůže vám vracet diskusi k tématu, zapojit účastníky, řešit konflikty, použít vhodný záznam a vytvořit motivující prostředí.

Projděte praktickým třídenním tréninkem

Ucelený základ facilitace je velmi prakticky zaměřený třídenní trénink, který vás provede facilitací od A do Z. Budete prakticky cvičit všechny důležité techniky. Posílíte svoji jistotu a zkušenost při vedení jednání. Získáte velmi cennou objektivní zpětnou vazbu. Přihlaste se a získejte kvalitní základ pro vaši facilitační praxi.

Co vám kurz přinese užitečného

  • vytvořit dobrý "design" facilitovaného setkání a připravit se na něj
  • aktivizovat a motivovat účastníky
  • pracovat se skupinou, která se skládá z různorodých osobností
  • předcházet vzniku konfliktu a akutní konflikty konstruktivně řešit
  • držet skupinu u plánovaného tématu a efektivně využít čas schůzky
  • využívat zápis a vizualizaci pro udržení pozornosti

 

Komu je kurz určený

Ucelený základ facilitace je pro všechny, kdo vedou nebo se účastní nejrůznějších setkání, a kterým záleží na kvalitě komunikace. Mohou to být manažeři z firemního prostředí, členové projektových týmů, lektoři nebo vedoucí pracovníci ve veřejné správě nebo jiných oblastech. Kurz je určený těm, kteří chtějí svoje dosavadní zkušenosti zasadit do přehledného rámce. Ocení jej i ti, kteří s facilitací teprve začínají.

Co se na kurzu naučíte

 

  • jak facilitace funguje a kdy ji můžete využít ve své praxi
  • na co nezapomenout při přípravě setkání
  • aktivizovat a motivovat účastníky
  • provázet skupinu jednotlivými fázemi facilitace
  • držet účastníky u tématu a efektivně využít čas schůzky
  • konkrétní techniky pro sběr informací, analýzu a rozhodování
  • pracovat se skupinou různorodých osobností
  • předcházet vzniku konfliktů
  • s jistotou reagovat na náročné situace
  • kreativně pracovat se zápisem a vizualizací

 

Obsah kurzu

Kurz se skládá ze tří celodenních modulů s týdenním rozestupem.

1. den – začínáme s facilitací

Během úvodního dne zjistíte, co se skrývá pod pojem facilitace, a jak ji můžete využít ve své praxi. Zaměříme se na to, co všecho zahrnuje role neutrálního facilitátora a jak naložit se situací, kdy jste současně kolega, nadřízený nebo expert. Vyzkoušíte si, jak efektivně sbírat informace a předcházet nedorozumění.

2. den – vedeme proces facilitace

Seznámíte se s jednotlivými fázemi facilitace a jejich principy. V modelových situacích budeme trénovat provázení celým procesem a speciálně se zaměříme na to, co říct v úvodu. Budeme se věnovat práci s časem – jak jej rozvrhnout a jak vše opravdu stihnout. Zažijete tři inspirativní způsoby, jak skupinu provést rozhodovacím procesem.

3. den – pracujeme se skupinou

V závěrečném dni se budeme věnovat práci se skupinou. Zaměříme se na vytvoření bezpečného prostředí. Dozvíte se, jak účastníky aktivizovat a udržet jejich pozornost po celou dobu setkání. Rozebereme, co dělat při náročných situacích, se kterými se můžete v praxi setkat. Konkrétně si vyzkoušíte, jak elegantně přerušit někoho, kdo mluví dlouze, nesrozumitelně nebo odbíhá od tématu.

Forma a průběh kurzu

Kurz je praktický a interaktivní. Účastníci jsou po celou dobu zapojeni do mnoha společných i individuálních cvičení, diskusí a reflexí. Klíčové nástroje trénujeme v modelových situacích. Součástí kurzu jsou také lektorské ukázky, díky kterým účastníci v autentické podobě zažijí, jakým způsobem facilitujeme my sami.

Čas mezi jednotlivými dny kurzu využíváme pro propojení nových poznatků s praxí a zpracování jednoduchých úkolů. Omezený počet účastníků kurzu nám umožňuje zachovat individuální přístup.

Komplexní výcvik facilitace

Zajímá vás náročnější trénink? Přemýšlíte o možnosti stát se profesionálním facilitátorem? Podívejte se na náš Komplexní výcvik facilitace v rozsahu 6 měsíců a 100 hodin.

Registrací na kurz přihlášený souhlasí se Zásadami ochrany osobních údajů a s Obchodními podmínkami Edutica s.r.o.

Ucelený základ facilitace - 3 dny, AKREDITOVANÝ

akreditace MŠMT (další vzdělávaní pedagogických pracovníků), akreditace MPSV
Vybraný termín:

26.4.2023 –  10.5.2023  Praha 2, Vinohrady Upřesnující informace k termínu
09:00 – 17:00 hod.

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je devět a osm ? Součet zapište číslicemi.