Whistleblowing Officer

Základní info

První certifikační kurz v ČR vám ukáže, jak požadavky whistleblowing zákona efektivně implementovat do praxe a jak se vyhnout milionovým pokutám. Výuka v plné šíři od návrhu povinností nových zákonných požadavků na zavedení whistleblowing procesu u většiny soukromých firem a veřejnoprávních organizací. Kurz je určen osobám odpovědným za vyšetřování a evidenci jednotlivých oznámení. Povinnost zřídit vnitřní oznamovací kanál a řešit whistleblowing oznámení dopadá na každou obchodní společnost s více než 25 zaměstnanci. Stejná povinnost se bude týkat každého zadavatele veřejných zakázek kromě malých obcí. Soukromé společnosti i zadavatelé veřejných zakázek budou rovněž povinni jmenovat zaměstnance odpovědného za prověřování jednotlivých oznámení, tzv. příslušnou osobu.

Kurz cílí zejména na:

  • Compliance officery, právníky a top manažery společností
  • Zaměstnance, kteří budou vykonávat funkci příslušené osoby 
  • Všem zájemcům, kteří budou povinni proces zavést a reportovat

Co Vás kurz naučí

  • Komplexní přehled Whistleblowing agendy
  • Základní povinnosti, které vaší organizaci ze zákona vyplynou
  • Vysvětlení nové právní úpravy a vašich povinností + série praktických rad
  • Vyzkoušíte si implementaci whistleblowing procesu. V max. míře využijete stávající systémy

Zákon o ochraně oznamovatelů (whistleblowing zákon) většině organizací ukládá, aby nastavily tzv. vnitřní oznamovací systém. 

Jeho prostřednictvím musí svým zaměstnancům a dalším osobám umožnit, aby oznamovali možné porušení zákona ve vybraných oblastech (ochrana spotřebitele, ochrana osobních údajů, poskytování a distribuce finančních služeb). 

Organizace bude povinna všechna oznámení důsledně prověřit a zajistit odstranění případného protiprávního stavu.

Organizacím bude rovněž uloženo, aby přijaly opatření k zamezení tzv. odvetným opatřením proti oznamovatelům protiprávního jednání.

Zaměstnanci však budou moci využít i tzv. externí oznamovací kanál, který bude zajišťovat Ministerstvo spravedlnosti, nebo v některých případech oznámení rovnou zveřejnit.

Whistleblowing Officer

Vybraný termín:

9.5.2024  Praha 1

Cena
9 900 Kč + 21% DPH

Termíny kurzu

Praha 1
Tento termín

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je pět a šest ? Součet zapište číslicemi.