Zaměstnávání cizinců v České republice

kurz

Základní info

Cíl semináře:

Seznámení s nejdůležitějšími změnami v roce 2023, které přinesla novela zákona o pobytu cizinců účinná od 1. 7. 2023, dále plánované prodloužení dočasné ochrany a změny ve zdravotním pojištění cizinců a v neposlední řadě i informace o přípravě nového cizineckého zákona, který bude předložen Poslanecké sněmovně. Představení základních principů zaměstnávání cizinců na území České republiky včetně rozdílů při zaměstnávání občanů EU (rodinných příslušníků), občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou a cizinců z tzv. třetích států.

Vysvětlení problematiky získávání zaměstnaneckých karet, rozdílu duální a neduální zaměstnanecké karty a s tím související výklad o výjimkách a odchylkách od standardních postupů, alternativních pobytových oprávněních pro specifické skupiny cizinců. Posluchači budou dále upozorněni na příslušné povinnosti vůči státním úřadům.
Obsah semináře:

1. Úvod do problematiky

V rámci úvodu vám představíme novelu zákona o pobytu cizinců účinná od 1. 7. 2023, dále plánované změny týkající se prodloužení dočasné ochrany, změny ve zdravotním pojištění cizinců a příprava nového cizineckého zákona. Zmíníme i další připravované změny aktuální ke dni konání semináře. Shrneme jednotlivé předpisy, které se vztahují k výkonu práce cizinců na území České republiky.

2. Zaměstnávání občanů Ukrajiny (dočasná ochrana)

Pozornost budeme věnovat institutu dočasné ochrany a právům z ní vyplývajících (volný vstup na trh práce) a dále posledním změnám souvisejícím s prodloužením dočasné ochrany.

3. Zaměstnávání občanů EU a jejich rodinných příslušníků
Posluchače seznámíme se zvláštním postavením občanů EU a Švýcarska a jejich rodinných příslušníků na území České republiky. Zvláštní pozornost bude věnována definici rodinného příslušníka. Rozebereme i povinnosti vůči státním úřadům, a to jak ze strany zaměstnavatele, tak cizince.

4. Zaměstnávání cizinců z tzv. třetích států
Zvláštní pozornost bude věnována institutu zaměstnaneckých karet, jejich dělení na duální a neduální včetně vlivu tohoto dělení na postup při jejich vyřizování a souvisejících řízení. Dále budou probrány jednotlivé výjimky související s případy, kdy mají cizinci volný přístup na trh práce a kdy stále jsou povinni vyřídit si povolení k zaměstnání. V rámci této části bude také vysvětlen postup při podávání žádostí o zaměstnanecké karty včetně postupu při jejich prodlužování a informování Ministerstva vnitra ČR ohledně změny zaměstnavatele, místa a druhu práce. Posluchači budou upozorněni na praktické problémy, které mohou nastat v rámci jednotlivých typů řízení.

5. Výjimky a zvláštní povolení
Budeme se věnovat představení alternativních postupů – mimořádnému pracovnímu vízu, modré kartě, kartě vnitropodnikově převáděného zaměstnance, povolení pro sezónní zaměstnance, proceduře vysílání za účelem zvyšování dovedností a kvalifikace a dále zvláštním vládním programům usnadňujícím řízení ve specifických případech (např. Kvalifikovaný zaměstnanec atd.)

5. Závěr a diskuse
Posledním bodem semináře je diskuse s účastníky související s přednášenou problematikou. Tento bod nicméně bude záviset na zájmu účastníků s tím, že lektor zodpoví případné otázky již v průběhu semináře.
Seminář je určen:

personalistům a podnikovým právníkům, kteří se zabývají problematikou v oblasti lidských zdrojů a zaměstnávání zaměstnanců ze zahraničí.

Zaměstnávání cizinců v České republice

Vybraný termín:

4.6.2024  Praha Upřesnující informace k termínu

Cena

Termíny kurzu

Praha
Tento termín

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.