Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální.

Povolování staveb – obecná i speciální úprava povolování staveb

kurz

Základní info

Seminář bude zaměřen na základní formy povolování staveb – souhlas s ohlášením, stavební řízení a společné územní a stavební řízení, na právní úpravu i aktuální problémy praxe spojené s aplikací obecné a speciální právní úpravy. Jednotlivé instituty budou podrobně probrány podle obecné úpravy. Účastníci budou dále upozorněni na speciální úpravu navazujícího řízení podle § 9b až 9e zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí. Další speciální úpravu pro určitá řízení a určité druhy staveb představuje zákon č. 416/2009 Sb.
Od 1. 1. 2021 nabyl účinnosti zákon č. 403/2020 Sb., který přináší novelu nejenom zákona č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, nově zkráceně nazván liniový zákon, ale také mění dalších více než 20 zákonů, mezi nimi i stavební zákon a správní řád. Provedené změny v těchto zákonech dopadají na činnost stavebních úřadů nejenom při povolování staveb. Výrazné změny jsou také při vydávání i přezkumech závazných stanovisek vydávaných dotčenými orgány.
Seminář bude obsahovat také informaci o dlouho připravované rekodifikaci veřejného stavebního práva. V současné době je návrh zcela nového stavebního zákona i souvisejícího tzv. změnového zákona, ve kterém jsou obsaženy změny více než padesáti zvláštních zákonů tvořících právní okolí stavebnímu zákonu, schválen v Poslanecké sněmovně Parlamentu. Původní návrh i jeho pozměňovací návrhy přináší velké změny v soustavě stavebních úřadů, stejně jako dotčených orgánů. Zřizují se Nejvyšší stavební úřad, Specializovaný a odvolací stavební úřad a krajské stavební úřady, které tvoří soustavu orgánů státní stavební správy. S naplněním cíle jedna stavba – jeden úřad – jedno povolení souvisí další změny v redukci forem povolení, v postupu při vydávání úkonů před zahájením řízení, v řízení o povolení záměru, ve zrychleném řízení či rámcovém povolení.
 
Program semináře:
  • Souhlas s ohlášením
  • Stavební řízení a vydání stavebního povolení
  • Společné územní a stavební řízení a vydání společného povolení
  • Obecná úprava povolování staveb podle stavebního zákona a speciální úprava navazujícího řízení podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, zvláštnosti pro určité druhy staveb podle liniového zákona
  • Co nového u povolování staveb přináší zákon č. 403/2020 Sb., který s účinností od 1. 1. 2021 mění liniový zákon, ale také stavební zákon a správní řád
  • Závazná stanoviska dotčených orgánů – úprava podle správního řádu, stavebního zákona i liniového zákona (lhůty pro vydání, fiktivní závazné stanovisko)
  • Související judikatura správních soudů
  • Informace o průběhu rekodifikace veřejného stavebního práva - podoba nové soustavy stavebních úřadů, integrace dotčených orgánů do stavebních úřadů, změny při postupu povolování staveb
  • Diskuse
Výklad je doplněn odkazy na použitelnou judikaturu zejména správních soudů vztahující se k povolování staveb.
Seminář je určen zejména zaměstnancům obecních, městských a krajských stavebních úřadů, zástupcům dotčených orgánů, autorizovaným architektům či inženýrům i odborné veřejnosti.
Pozornost bude věnována praktickým otázkám s využitím judikatury správních soudů a metodických stanovisek ministerstev. Nedílnou součástí semináře budou odpovědi na dotazy účastníků.

Povolování staveb – obecná i speciální úprava povolování staveb

Vybraný termín:

9.12.2022  Jihomoravský kraj Upřesnující informace k termínu

Cena

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.